Mexicaanse pinto bonen maken

January 31, 2017

Mexicaanse pinto bonen maken

Bij bonen moet ik spontaan aan twee dingen denken: een kleine taqueria die ik bezocht toen ik in Texas woonde, omdat ze altijd het bord overlaadden met bonen en Bart Simpson. Ik vraag me af waarom toch dat tweede... 

Nu goed; bonen zijn voor de Mexicanen altijd al een zeer belangrijk onderdeel van hun dieet geweest. Pompoenen, bonen en mais groeiden samen in de Milpa, het oude landbouwsysteem van de Azteken. De bonen creerden voedingsstoffen voor de mais, de pompoenen bedekten de bodem zodat onkruid geen kans had om te groeien en de mais zorgde voor ranken zodat de bonen omhoog konden klimmen. 

Uit gemak wordt er heel vaak een blik bonen opengetrokken, maar ze zelf maken is eigenlijk super gemakkelijk. Perfect voor op een koude winterdag: leuk om te doen en vooral heerlijke comfortfood. Gewoon zo, met rijst, bij tacos, of bij tortilla chips... keuze genoeg?!

 

Wat heb je nodig?

0,5 kg pinto bonen
50gr bacon
1/2 witte ui
3 teentjes look
peper en zout
250 ml kippenbouillon
3 lepels chipotle in adobosaus
1 jalapeno

Als je vegetarier bent, kun je de bacon gewoon laten vallen en wat olijfolie of boter gebruiken en de kippenbouillon vervangen door groentenbouillon.

Begin op voorhand (de avond voordien, of 's morgens) met je bonen te weken in water. Vul een pot met water en zorg dat ze net een paar centimeter onderstaan en laat ze minstens 6u trekken. 

Zodra je klaar bent om te beginnen, giet ze af en zet ze even terzijde. Warm de pot op een middelhoog vuur en voeg de bacon toe. Zodra het vet van de bacon wat gesmolten is, kun je er de fijngesneden ui en look bij doen. Fruit de ui tot ze glazig wordt en voeg daarna de bonen toe. Giet de bouillon in de pot en vul met water tot de bonen ongeveer 5 cm onderstaan.

Breng aan het koken en net als ze beginnen koken kun je de chipotle toevoegen. Zet het vuur lager en laat rustig een uurtje wegpruttelen, of tot de bonen zacht zijn.

Na een uurtje kun je de jalapeno blakeren over een vuur, onder een hitte element of in een warme koekenpan. Als die overal zwart is, leg je die nog een 5tal minuten in een diepvrieszakje. Zo stoomt de peper zichzelf verder en dat gaat het makkelijker maken om het velletje er af te krijgen. 
Ontdoe de Jalapeno van zijn geblakerde vel onder stromend water, snij die in fijne stukjes. wil je 'm minder heet? Snij dan ook de witte zaadlijsten uit. 

Roer m onder de bonen en kruid af naar smaak met peper en zout. 

Buen Provecho!

 
Leave a comment

Comments will be approved before showing up.

Dit jaar leer je écht Mexicaans koken

Geen paniek. We helpen je graag en maken het je makkelijk. Schrijf je vandaag nog in en we sturen je recepten, videos en meer om je op weg te helpen!